stellatormanoff.blogg.se

En blogg för dig som inte passar in.

Mousserande flädervin och Öländska kroppkakor

DAGBOK Permalink0

Jag tänkte växla allvaret mellan mina inlägg med en lite avkopplande berättelse om livet på landet. 

 

Idag vill jag bjuda på hemgjort mousserande flädervin och Öländska kroppkakor (på Engelska - bodycakes… haha!). Jag skriver på svenska idag då jag verkligen inte orkar översätta alla konstiga ord som kan förekomma i inlägget liksom bodycakes.

 

I somras fick jag för mig att omvandla årets flädersaftsats till flädervin. Varje år brukar jag samla fläder från allmänytor. Det finns lite här och var i själva Stockholm men här ute i Roslagen växer fläder enbart i privata trädgårdar, dock inte i vår trädgård. Så en fin kvinna från Singö bjöd oss inte bara på god fika (hur är ”fika” på Engelska egentligen?). Hon har ett gigantiskt fläderträd i sin trädgård och vi var fyra personer som i sista skördestunden plockade ca 120 stora fläder blommor. Denna stund på strandtomten gav mig en oerhört mysig känsla… Det påminde mig om barndomen i Balkanberget där hela byn samlades för att hjälpa med slåttern. Men som bemästrade liet slog höet redan torrt. Vi barn krattade och lastade på hästvagnarna som i de Bulgariska bergen dras av åsnor för det mesta. Oavsett om man hade djur som behövde hö eller inte, var alla som kunde hjälpa till med. Detta var alltså året 1991. Jag (11 år då) och bror min (9 år) var skickade i exil - borta från huvudstadens förorter och dess destruktiva miljö där knark och alkoholmissbruk nådde allt yngre barn. Det var en intellektuell granne till oss som berättade för min far att den sociala miljön skulle skydda oss, eller egentligen mig som hade triumferat in i puberteten med rökning och olämpliga sällskap. Bror min hade inte gjort något fel men fick hänga med på skydds-exilen hos mormor och morfar ändå. Där fick han lära sig nio år gammal att köra traktor och jag hängde med morfar och de gamla farbröderna hela nätterna vid byns spritpanna där frukt- och vindruvsprit destillerades. Inte ens under kommunisttiden kunde sådant förbjudas. Eller så förbjöds det, men folk brydde sig inte. Min morfar som var helt nykterist på grund av sin diabetes till och med svetsade en trumma från en gammal tvättmaskin (de där som såg ut som en öppen kittel) och försökte göra en destilleringspanna. Uppfinningen exploderade i lägenheten i Sofia och ingen skadades, men sådan var han - uppfinnare. :-)

I dagens Sverige är tillverkning av vin, öl och cider för eget bruk helt lagligt. Det är dock olagligt att sälja som privatperson. Jag har aldrig brytt mig om att sälja men eftersom det kryllar av små garagebryggerier som säljer till Systembolaget, måste det finnas en någorlunda begriplig regelverk för den som vill hålla på med det professionellt. Själv är jag en stolt amatör.  

 

En hink på 25 liter med lock och jäsrör. Det har jag. 120 fläderblommor och 2 kg tvättade citroner (billigast på LIDL, köp ekologiska). 15 liter vatten. Man tvättar inte fläderblommorna för vi vill ha spontanjäsning till vår alkemiska experiment. Därför vill man ha alla roliga och busiga bakterier som kan orsaka explosioner under jäsningsprocessen. Tvätta gärna citronerna ordentligt med gulsåpa, ej parfymerade diskmedel och tvålar. Citrusfrukter besprutas med Gud vet vilka gifter. Skär citronerna i fyra klyftor var och släng dem i vattnet tillsammans med fläderblommorna. Där ska de ligga i tre dygn. Rör om minst två gånger om dagen och stäng inte locket på hinken tätt. Det kan börja mögla om du gör det. Början på det hela är en klassisk recept för koncentrerat flädersaft. Eftersom jag inte använder askorbynsyra och natriumbensoat som konserveringsmedel, upptäckte jag tidigare år att flädersaften kan börja jäsa i sin koncentrat. 

Efter tre dygn silar man vätskan genom silduk och tillsätter 4 kg strösocker och ett paket torr kronjäst för säkerhetsskull för att hjälps till de mystiska bakterierna som finns redan där. Värm inte saften för att lösa sockret snabbare. Rör om istället lite längre stund. Värmer du så kan du döda jästen. Temperatur är superviktigt. Jag har en alkoholmätare. Den mäter sockerhalten. Det finns en formel på nätet hur man räknar ut det. Mät sockerhalten och skriv ner resultatet. Stäng ordentligt hinklocket och låt det vara i 2-3 veckor. Det behöver inte bubbla våldsamt i röret som med de färdiga vinsatserna. I slutet på mina 3 veckor så var alkoholhalten 11%. Jag tänkte göra flädercider, men det blev flädervin. Tro inte att det är färdigt! Man häller allt i flaskor med porslinskapsyl, tillsätter 1 msk socker i varje flaska och lämnar ca 0,5 dl utrymme i flaskan för att jäsningen ska fortsätta. Eftersom jag inte använder jäststopp och klarningsmedel, så blir det mousserande vinet lite grumligt. Det går jättebra, MEN! Detta kan orsaka lite huvudverk även utan överkonsumption. 

Här på blogg.se kan man inte lagga upp videos, så kolla hur fint det poppar när man öppnar flaskan. En reel läggs på min Instagram. Till flädervinet serveras öländska kroppkakor med hemgjort lingonsylt. Mycket pyssel med det där, men en gång per år om tiden tillåter kan man unna sig. Receptet hittar Ni här:

https://kroppkakor.se/recept/kroppkakor-oland/

 

Själv tycker jag att det är fantastisk att göra saker och ting från grunden. Men känner sig duktig, kreativ och binder starka band till naturen. Att inte tala om njutningen av resultatet…

Till top